Veelgestelde vragen > Algemene vragen over Cosmeticienne > Per 1 Januari 2019 wijzigt het BTW laag tarief van 6% naar 9%. Hoe kan dit aangepast worden?

Zoek in het veelgestelde-vragen-overzicht naar:

De BTW tarieven binnen Cosmeticienne zijn variabel en kunnen daarom door uzelf aangepast worden.

Hieronder een toelichting en uitleg van de 2 methodes (afhankelijk van de vraag of u wel of geen boekhoudmodule heeft):

*** Zonder boekhoudmodule (indien de knop 'boekhouding' in de administratie niet actief is):

- Klik in het menu 'overige' -> 'opties' voor 'programma opties'.

- Klik vervolgens op het knopje ‘…’ bij Standaard BTW-tarief.
- In het geopende scherm kan het tarief 6% voor BTW laag aangepast worden naar 9%.
- Herstart Cosmeticienne na het aanpassen (en verifieer eventueel na het opnieuw starten of laag nu daadwerkelijk op 9% staat op deze zelfde plek).

*** Indien de boekhoudmodule wel actief is (of u deze nu wel of niet gebruikt):

- Open de boekhoudmodule.
- Klik in de knoppenbalk op 'instellingen' (zie afbeelding hieronder).
- Hier kunt u klikken op daar waar 6% staat (met de rechtermuisknop) en dat aanpassen naar 9%.

Let op: vanaf het moment dat u het aanpast wordt nieuwe verkoop (met producten/diensten die op laag-tarief staan) op 9% geboekt. Uiteraard blijft alles wat ooit eerder is geboekt (op 6%) gewoon ongewijzigd.

Besef dat in de boekhoudmodule alleen bedragen worden geboekt (geen percentages), dus op de de rekeningen 'btw af te dragen laag' en 'btw te vorderen laag', wordt een bedrag geboekt (bij inkoop of verkoop) op basis van het actuele tarief (6% of 9%).

Er valt ook iets voor te zeggen om het oude '19% hoog tarief' om te zetten naar 'oude 6% laag tarief'. U kunt dat op diezelfde plek aanpassen (zowel de naam, het percentage, en de tegenrekeningen, die naar 'laag' moeten). Op die manier kunt u ook in 2019 nog 2018-inkoop op basis van 6% inkloppen (voor terug vordering van de BTW).

Bij wijzigingen in deze instellingen dient u eerst op 'opslaan' (linksboven) te klikken, voordat u het scherm sluit.